Spremembe (poenostavitev) obračunavanja DDV pri uvozu blaga

12. maj 2016

S 1.7.2016 se za uvoznike blaga v Sloveniji spreminja način obračuna uvoznega DDV. Za družbe s sedežem v tujini, ki so identificirane za namene DDV v Sloveniji pa velja, da lahko to poenostavitev uveljavljajo le če v Sloveniji imenujejo davčnega zastopnika.

S 1.7.2016 se za uvoznike blaga v Sloveniji spreminja način obračuna uvoznega DDV.

Ureditev veljavna do 1.7.2016
Do 30.6.2016 se uvozni DDV obračunava kot uvozna dajatev. V praksi to pomeni, da je uvozni DDV  zaračunan na uvozni deklaraciji. Uvozniki so zavezani k plačilu uvoznega DDV ob uvozu, pravico do odbitka uvoznega DDV pa lahko uveljavljajo v obračunu DDV. Posledično uvozniki "zalagajo" plačilo uvoznega DDV, saj ga plačajo takoj, odbijajo pa ga lahko šele v naslednjem obračunu DDV.

Ureditev po 1.7.2016
S 1.7.2016 bodo uvozniki uvozni DDV obračunali v obračunu DDV (podobno kot velja za pridobitve blaga iz druge države članice). V istem DDV-O bodo uvozniki tudi uveljavljali pravico do odbitka DDV (v kolikor so izpolnjeni vsi pogoji po ZDDV-1). To pomeni, da uvozniki iz naslova uvoznega DDV ne bodo več finančno obremenjeni, saj od 1.7.2016 ne bodo več "zalagali" uvoznega DDV.

Posebnosti
• Obračun uvoznega DDV od 1.7.2016 ostaja nespremenjen za tiste zavezance, ki niso identificirani za namene DDV v Sloveniji. To velja tako za družbe s sedežem v Sloveniji kot za družbe s sedežem zunaj Slovenije.
• Za družbe, ki nimajo sedeža v Sloveniji in so v Sloveniji identificirane za namene DDV velja, da lahko obračunavajo uvozni DDV preko obračuna DDV (po 1.7.2016) le, če v Sloveniji imenujejo davčnega zastopnika.

V kolikor potrebujete davčnega zastopnika v Sloveniji, vam lahko pri tem pomagamo.